NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

недеља, 16. новембар 2008.

Najbolje internet kamere



Komunikacija putem veb kamere je sve češća. Tehnološki gotovo savršena, ona danas odgovara potrebama sve zahtevnijih korisnika.
web-cam.jpg
Veb kamere se danas koriste za najrazličitije namene, od video-konferencije, četovanja, učenja na daljinu, pregleda stanja na putevima, panorama, pa sve do astronomije i snimanja planeta. Na tržištu postoji veliki broj modela veb kamera raznih proizvođača, čiji je raspon cena od 15 do preko 100 evra. Ipak, prilikom odabira kamere ne treba se samo rukovoditi cenom, nego i pronaći onu koja predstavlja sklad između cene i potreba korisnika. Pri svemu tome, veliku ulogu igraju osnovne karakteristike veb kamere, o kojima treba voditi računa:

Sočiva - kvalitet sočiva jedna je od najvažnijih karakteristika veb kamere, od čega, u velikoj meri, zavisi oštrina slike. Staklena sočiva daju bolju sliku nego plastična. Neki proizvođači imaju u ponudi veb kamere u koje su ugrađena najkvalitetnija sočiva poznatih proizvođača u oblasti optike, poput firme “Carl Zeiss”.
Rezolucija - predstavlja broj horizontalnih i vertikalnih piksela, odnosno tačaka. Većina veb kamera poseduje rezoluciju 640×480 piksela ili više, odnosno VGA kvalitet snimka. Postoje kamere i sa manjom rezolucijom, međutim tu se smanjuje i oštrina slike. Takođe, neki proizvođači u poslednje vreme imaju i veb kamere sa HD rezolucijom, 960×720 piksela ili više.
Broj frejmova (slika) u sekundi - veći broj frejmova u sekundi obezbeđuje i kvalitetniju sliku. Danas na tržištu uglavnom mogu da se pronađu kamere sa 30 fps.
Automatski fokus - neki modeli veb kamera poseduju sistem autofokusa koji služi za izoštravanje subjekta. Tehnologija autofokusa omogućava dodatno fokusiranje slike kad se subjekat pomeri, bez potrebe za ručnim izoštravanjem.
Mikrofon - gotovo sve veb kamere imaju ugrađen mikrofon koji video-konferenciju čini mnogo udobnijom.
Dodatni softveri - veliki broj veb kamera poseduje i dodatne softvere koji smanjuju pozadinsku buku, za ispravljanje nivoa svetlosti ili zabavne softvere koji omogućavaju ljudima transformaciju u avatare i dodatke za lice poput naočara ili šešira.
feature_avatars.jpg
Montiranje - veb kamere se priključuju na računar preko serijskog i paralelnog porta, Firewire priključka ili kartica (PCI, AGP). Međutim, najviše se koriste i najzastupljenije su one koje se spajaju na USB port. Kad je reč o jednostavnosti montiranja kamera, prednost se daje tzv. Plug and Play kamerama, koje se samo priključe i rade bez dodatnog instaliranja. Za kamere koje poseduju napredne funkcije, potrebno je dodatno softversko instaliranje.
Prikaz boja - meri se u bitovima i što je više bitova dodeljeno jednom pikselu, prikaz boja će biti veći. To rezultira intenzivnijim i živopisnijim bojama (primer-prikaz boja od 24 bita označava 16,7 miliona boja). Postavljanje kamera ne predstavlja tako težak posao, ali da bi se on obavio na pravi način, potrebno je poslušati nekoliko saveta:
- položaj kamere: treba je smestiti tako da snima vaš najbolji izgled. To je uglavnom tačno ispred onoga ko koristi veb kameru, odnosno malo iznad visine očiju;
- osvetljenje: prostorija mora da bude dobro osvetljena, jer od toga zavisi kvalitet slike. Glavni izvor svetlosti ne treba da se nađe iza korisnika kako lice ne bi bilo u senci;
- udaljenost od zvučnika: iako veliki broj veb kamera ima ugrađen mikrofon, potrebno je voditi računa o prevelikoj blizini ili jačini zvučnika, koje mogu da dovedu do stvaranja eha.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO