NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

понедељак, 10. новембар 2008.

Izuzetan naslednik Nokije N95


Nova Nokijina uzdanica je pravi telefon za sve koji od mobilnog očekuju zabavu - slušanje muzike, igranje, gledanje filmova...

Modelom N95 Nokia je prvi put insistirala na tome da mobilni telefon nije samo to - N95 je bio mobilni kompjuter. Zapravo svi mobilni su svojevrsni računari, ali je N95 bio prvi model koji je na impresivan način omogućio mnogo više od telefoniranja - veliki ekran bio je idealan za gledanje filmova u pokretu, bežična konekcija omogućavala je lako povezivanje na internet na wifi hotspotovima, GPS je olakšavao navigaciju... dvostruki slajder mehanizam - na "gore" radi pojavljivanja klasične tastature mobilnog telefona i na "dole" za tastere za upravljanje multimedijom.

Sve to je oduševilo mnoge korisnike ovog telefona, ali ih nije oduševio kapacitet memorije niti prilično ružan dizajn. Model N96 sve to ispravlja na impresivan način. Telefon je odlično dizajniran. Napravljen je od kvalitetne plastike a obojen je u kombinaciju crne i srebrne boje. U odnosu na prethodnika je zaobljen i mnogo bolje leži u ruci. Zadržan je koncept dvostrukog slajder mehanizma a tastatura je skoro potpuno ravna i prilično zgodna za upotrebu. Ipak, N96 se vrlo lako upotrebljava bez slajdovanja - tasteri ispod ekrana rezolucije 320x240 piksela dovoljni su za izbor opcija, te uspostavljanje i prekidanje poziva. Jedino unos tekstualnih podataka zahteva izvlačenje alfanumeričke tastature.

N96 pokreće Symbian operativni sistem u verziji 9.3, a veoma brz rad i pored velikog broja zahtevnih aplikacija obezbeđuje odličan Dual ARM 9 procesor koji radi na 264 MHz i poseduje video akcelerator. Za smeštanje aplikacija i podataka namenjeno je 16 GB integrisane memorije koju je moguće proširiti microSDHC karticama kapaciteta do 32 GB. (Kartice kapaciteta 32 GB bi na tržištu trebalo da se pojave u proleće sledeće godine.)

Ugrađeni hardver obezbeđuje da N96 možete povezati na bežičnu mrežu, a s računarom preko Bluetootha ili USB kabla. Za upotrebu mobilnog interneta podržava HSDPA tehnologiju koju koriste domaći operatori. Telefon može da reprodukuje digitalni TV signal po standardu DVB-H, a podržava i A2DP za stereo Bluetooth slušalice. Digitalni fotoaparat je već uobičajenih 5 megapiksela a koristi Carl Zeiss optiku i poseduje vrlo jak reflektor koji omogućava pravljenje solidnih fotki u mračnim uslovima. Tu je i GPS modul za navigaciju pomoću Nokia Maps programa.

Ipak, najbitnije na ovom modelu je zabava. Muziku reprodukuje bez problema, a može je pustiti na vrlo glasne stereo zvučnike smeštene uz desnu ivicu telefona, tako da se nalaze levo i desno od ekrana u položenom položaju. Zahvaljujući 3,5 mm džeku na vrhu telefona, mogu se koristiti bilo koje slušalice kad ne želite uznemiravati okruženje. Za igranje, tu je Nokijin N-Gage sistem preuzimanja, instalacije i kupovine igara potekao s istoimenog telefona, ali najveličanstvenije N96 izgleda kada se pokrene reprodukcija filma.

Uz njega stiže kompletna verzija blockbustera Transformers prilagođena veličini ekrana pomoću softvera koji se mora koristiti za prebacivanje multimedije na telefon. Tada se vidi da je ekran ovog telefona neverovatno dobar. U različitim uslovima spoljašnjeg svetla ono što se dešava na ekranu se dobro vidi, a zvučnici odlično reprodukuju sav zvuk. Doduše, u gradskom prevozu preporučujemo upotrebu slušalica.

Na kraju možemo samo reći da je ovo jedan od onih telefona koji bi svako poželeo, ali najveća prepreka za njegovo nabavljanje je visoka cena. Kod ovlašćenih distributera N96 košta oko 700 evra, ali zato kupovinom uz postpaid ugovor Telenora možete uštedeti i do 300 evra.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO