NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

петак, 10. октобар 2008.

Poštovanje web standarda


Nevladina organizacija Mreža za slobodan softver sprovela je istraživanje na temu "Poštovanje veb standarda - opštine i gradovi u Srbiji".

Istraživanje sprovedeno pod pokroviteljstvom Fonda za otvoreno društvo obuhvatilo je 167 opština u Srbiji, a imalo je za cilj da utvrdi koliko lokalne samouprave vode računa o poštovanju web standarda pri izradi internet prezentacija.

X(HTMl) i CSS standardi koje je postavio W3 konzorcijum omogućavaju svim građanima da pristupe sajtu i koriste njegove usluge. Ovo je naročito važno zbog osoba sa invaliditetom, koje uz specijalizovanu opremu i softver pretražuju internet, jer im sajtovi koji ne podležu ovim standardima nisu dostupni što može predstavljati veliki problem naročito ako se govori o sajtovima od veće važnosti, kakvi su upravo sajtovi lokalnih samouprava.

Od 167 opština, nekakav oblik elementarne prisutnosti na internetu (što podrazumeva registrovan domen), ima 149 opština. Od 149 registrovanih domena, 12 nema nikakav sadržaj, a ako govorimo o sajtovima koji prolaze validaciju, 12 od 137 prezentacija sa sadržajem ima validan CSS kod, dok samo 2 imaju validan X(HTML) kod.

Zaključci istraživanja govore o tome da ne postoji sistemski pristup ovom problemu iako je poštovanje navedenih standarda jedan od preduslova uvođenja i masovnijeg korišćenja e-uprave u Republici Srbiji, a ujedno predstavlja i osnovu interoperabilnosti i pristupačnosti.

Detaljnije podatke o ovom istraživanju možete naći na adresi vebstandardi.fsnserbia.org.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO