NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

четвртак, 2. октобар 2008.

AMD predstavio Radeon HD 4550 i 4350 grafičke karte




AMD nastavlja sa svojom velikom ofanzivom na tržištu grafičkih karti izbacivanjem novih modela u najpristupačnijim kategorijama. Kompanija je najavila još dva Radeon modela, HD 4550 i HD 4350. Oba pokreće 55-nanometarski RV710 GPU, a ove karte zaokružuju ponudu u potpunosti, pokrivajući najpristupačniji segment. Njihove (preporučene) cene će iznositi 55, odnosno 40 dolara, respektivno. Radeon HD 4350 stiže sa 256 MB, a Radeon HD 4550 sa 512 MB memorije, premda je realno očekivati raznolike konfiguracije, naročito sa slobodom koju je AMD ostavio svojim AIB partnerima. Obe karte podržavaju DirectX 10.1, Unified Video Decoder (UVD 2.0), 64-bitni memorijski interfejs, kao i PCI-Express 2.0.


Radeon HD 4550 ima 80 stream procesora, radne taktove GPU-a i memorije od 800 MHz i 800 ili 900 MHz. HD 4350 radi na 800 MHz (GPU), odnosno 500 MHz (memorija). Oba low-cost rešenja su već spremna za start i naći će se u ponudi brojnih partnera, među kojima su i Asus, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, GECUBE, Gigabyte, HIS, Jetway, MSI, Palit Multimedia, PowerColor, Sapphire i VisionTek. Prodaja kreće već sa početkom oktobra.

Izvor: AMD

1 коментар:

Photo galery је рекао...

AMD: Procesor Shanghai neće doživeti sudbinu procesora Barselona

Predstavnici kompanija Advanced Micro Devices (AMD) saopštili su da rad na razvoju novog serverskog procesora, poznatog pod radnim imenom Shanghai teče po planu, tako da će procesor početi da se isporučuje proizvođačima do kraja godine. Pritom, predstavnici AMD-a su izjavili da problemi koji su uslovili kašnjenje prethodnog serverskog procesora Barcelona predstavljaju stvar prošlosti.

AMD je počeo da isporučuje svoj prvi četvorojezgarni procesora Barcelona u septembru prošle godine, ali je ubrzo otkrivena greška u keš memoriji na samom procesoru, tako da su isporuke bile zaustavljene narednih šest meseci. Predstavnici kompanije izjavili su da je postupak testiranja procesora unapređen kako bi se izbegli slične problemi sa procesorom Shanghai.

AMD je u postupku testiranja procesora sarađivao sa proizvođačima servera, kako bi se postigao visok kvalitet prvih primeraka procesora Shanghai, koji su krajem februara ove godine isporučeni proizvođačima računara. Koliko je poverenje u AMD poljuljano najbolje govori činjenica da su neki proizvođači oklevali da upotrebe prve primerke procesora Shangahi, tako da je kompanija morala da pošalje kompletirane sisteme da bi novi procesori bili testirani.

Četvorojezgarni procesor Shanghai je proizveden 45-nanometarskim tehnološkim postupkom, a maksimalna potrošnja mu je deklarisana na 75W. Prvi primerci procesora Shanghai će početi da se isporučuju u četvrtom tromesečju ove godine, dok će se druga dva modela isporučivati od prvog tromesečja sledeće godine - procesor niske potrošnje od 55 W namenjen tankim klijentskim serverima (blade) i procesor visoke potrošnje od 105 W namenjen sistemima koji zahtevaju veliku procesorsku snagu.

Shangahi će biti brži od Barcelone za oko 35 procenata – što će se u nekim aplikacijama primetiti više, a u nekima manje – i trošiće 35 procenata manje struje. Deo poboljšanja je rezultat prelaska sa 65-nanometarskog na 45-nanometarski proces proizvodnje i povećanje kapaciteta keš memorije trećeg nivoa na 6 MB. Takođe, jezgra procesora Shanghai će raditi na višim brzinama od Barceloninih jezgara, ali će ti detalji, zajedno sa cenama procesora biti objavljeni tek kada se približi vreme njegovog pojavljivanja.

Da bi upotpunio ponudu, AMD uz Shanghai razvija i svoj drugi set sistemskih čipova – prvi je razvio pre pet godina za prve procesore Opteron, ali od tada sistemske čipove prave kompanije Nvidia i Broadcom. Radno ime novog skupa sistemskih čipova je Fiorano; novi novi set sistemskih čipova će imati procesorsko ležište kompatibilano sa Barcelonom, ali će koristiti magistralu HyperTransport 3.0 i novu tehnologiju pod imenom AMD Virtualization koje ubrzavaju protok podataka između komponenti.

Predstavnici kompanije su izjavili da AMD želi da preuzme kontrolu nad proizvodnjom svojih sistemskih čipova jer cilja na specifične tržišne segmente kao što je virtualizacija, ka kojoj će usmeravati procesor Shanghai. Kompanije Nvidia i Broadcom su najavile da će proizvoditi sistemske čipove za AMD do kraja 2009. godine; nakon toga njihova saradnja sa AMD-om nije izvesna.

Skup sistemskih čipova Fiorano će uspešno raditi i sa naslednikom procesora Shanghai, šestojezgarnim procesorom koji nosi radno ime Istanbul, a treba da se pojavi u drugoj polovini 2009. godine. Sredinom 2010. godine AMD će predstaviti još jedan šestojezgarni proscesor Sao Paolo i dvanaestojezgarni Magny-Cours, nazvan po poznatom francuskom autodromu. Radi se o radnim imenima procesora koji će postati deo AMD-ove porodice Opteron. Sao Paolo i Magny-Cours će dobiti još jedan skup sistemskih čipova, trenutno poznat pod radnim imenom Maranello, koji će usmeriti kupce ka novom procesorskom podnožju i bržoj DDR3 memoriji.

U međuvremenu, Intel ne spava na lovorikama. Pošto je zakasnila sa 64-bitnim procesorima koji mogu pokretati i 32-bitne aplikacije, kompanija je pažnju posvetila razvoju šestojezgarnog procesora Xeon 7400, poznatog pod radnim imenom Dunnington, koji će početi da se isporučuje sredinom septembra. Za narednu godinu planiran je osmojezgarni procesor Nehalem, a najavljen je i rad na procesoru sa 80 jezgara.

Za kupce ovih višejezgarnih procesora izazov predstavlja pronalaženje softvera koji može u potpunosti da iskoristi n jihove prednosti. Jedan od načina je upotreba tehnologije virtuelizacije, budući da se virtuelnim sistemima dodeljuju konkretna jezgra – zbog čega je AMD pogurao Shanghai i Fiorano kao dobru platformu za virtuelizaciju.

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO