NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

уторак, 21. октобар 2008.

Novi pretraživač Interneta razvijen u Srbiji

Na adresi www.edgios.rs nalazi se projekat novog pretraživača za Internet koji je razvijen u Srbiji, pomognut finansiranjem iz inostranstva. Njegovi autori tvrde da je ovo potpuno novi koncept pretraživača, a zasniva se na ideji stvaranja mreže korisnika koji će deliti svoje resurse i informacije o lokacijama koje posećuju. Idejni tvorac pretraživača Edgios i vođa tima koji su ga projektovali je Borislav Agapijev, inženjer elektrotehnike koji je diplomirao u Beogradu, a doktorirao u SAD i radi preko dve decenije u Intelu. U dosadašnji razvoj Edgiosa uloženo je preko milion dolara investitora iz SAD, a ceo razvojni tim programera koji radne na ovom pretraživaču je u Srbiji. Pretraživač je još uvek u fazi testiranja u realnim uslovima i autori pozivaju korisnike da sa njima podele utiske o njihovom pretraživaču.

2 коментара:

Photo galery је рекао...

Edgios: Srpska pamet udara na Google

Kad se već marketing department nameračio da pretraživač prvo obznani u rodnoj Srbiji, najmanje što možemo da učinimo jeste jedan ovakav bombastičan naslov.

Borislav Agapijev je prekaljeni as iz Intela, rodom iz ovih krajeva. Priča se da je u Vastu odradio lavovski diplomatski posao između angel i venture faze, u više navrata spasio firmu od istrebljenja i odigrao ključnu ulogu u prikupljanju kapitala i dovođenju ljudi iz Silicijumske doline na čelo firme. Nakon što se podžapao sa suosnivačem Ivkom i otišao iz Vasta, čulo se da Boro skuplja tim u Beogradu.

Edgios je P2P Google sa distribuiranim indexom. Za neuke to znači da sistem nije centralizovan već da radi kao Peer-to-Peer servis slično Skypeu. Njegov rad se zasniva na povezivanju velikog broja kompjutera korisnika koji formiraju P2P mrežu i tako grade Edgiosov pretraživač. Sad je sve na marketingu i ostaje nam da poslušamo reakcije iz svijeta.

Unknown је рекао...

Tvorci Edgiosa, očekuju da će davati kvalitetnije rezultate, nego standardni pretraživači kada broj korisnika dostigne nekoliko stotina hiljada.

Tvorac Edgiosa je Borislav Agapijev, koji je diplomu inženjera elektrotehnike stekao u Beogradu, a sredinom osamdesetih godina 20. veka otišao u Sjedinjene Američke Države, gde je radio u Intelu i pokrenuo pretraživač malih oglasa Vast.

Kako se navodi u saopštenju Edgiosa, u taj pretraživač je do sada uloženo više od milion dolara, a među finansijerima je i firma Drejper fišer džervetson koja je ulagala u Skajp. Razvojni tim programera koji rade na Edgiosu je u Srbiji.

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO