NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

четвртак, 2. октобар 2008.

Otvoreno predstaništvo ASUS-a

Kompanija ASUS Technology East Europe otvorila je svoje regionalno predstaništvo u Beogradu.


Ovim činom, Beograd je postao centar regije i pokriva tržište sedam zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Na konferenciji održanoj povodom otvaranja ovog centra ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, Jasna Matić, zahvalila se kompaniji ASUS na tome što je prepoznala značaj Srbije u regionu i njen potencijal.

Za sada je sedam domaćih stručnjaka zaposleno u ovoj kompaniji, a očekuje se da će se taj broj do kraja godine makar duplirati.

2 коментара:

Unknown је рекао...

Geografski informacioni sistem za opštine u Srbiji


U Beogradu je održana promocija priručnika “GIS za opštine” koji je urađen u saradnji Republičkog geodetskog zavoda, Stalne konferencije gradova i opština i Nemačke tehničke saradnje (GTZ).

U oblasti lokalne samouprave geografski informacioni sistem (GIS) može se koristiti za upravljanje zemljištem, planiranje, evidentiranje vodova, transport, turizam i druge poslove. Prema priručniku “GIS opštine”, osnovne funkcije GIS-a su: podrška za dobijanje metapodataka, izrada raznih tematskih mapa, formulisanje pitanja za upite, unos i ispravljanje geopodataka i povezivanje sa GPS-om.

U priručniku su prikazani primeri uvođenja GIS u lokalnim samoupravama Kragujevca, Niša, Užica i Subotice.

NetZarada је рекао...

Predstavljena publikacija o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija


Republički zavod za statistiku Srbije održao je u beogradskom Medija centru konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena publikacija "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2008" i izneti podaci iz istraživanja o upotrebi računara u Srbiji. Istraživanje je sprovedeno prema metodologiji koju koristi statistička agencija Evropske unije EUROSTAT.

Predstavnici RZS-a istakli su da je u Srbiji u poslednja tri meseca više od 2.600.000 osoba koristilo računar, dok je Internet u istom periodu koristilo više od 2.000.000 građana. U publikaciji se navodi da više od 1.900.000 osoba koristi računar svakog ili skoro svakog dana, dok Internet svakodnevno koristi više od 1.200.000 građana.

Prema podacima RSZ-a, u 2008. godini u Srbiji ima za 330.000 više korisnika računara nego u prethodnoj godini, dok je broj korisnika Interneta u odnosu na prošlu godinu porastao za 3000.000. U Srbiji računar poseduje 40,8 odsto domaćinstava, što je za 6,8 odsto više u odnosu na 2007. godinu, dok Internet priključak poseduje 33,2 odsto domaćinstava, odnosno za 14,7 odsto više nego prethodne godine. Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine, pri čemu u Beogradu ona iznosi 53,1 odsto, u Vojvodini 41,5 odsto, a u centralnoj Srbiji 34,8 odsto.

Internet priključak uglavnom imaju domaćinstva koja imaju mesečni prihod veći od 600 evra, dok učešće domaćinstava sa prihodom do 300 evra iznosi svega 14,6 odsto. Za pristup Internetu se uglavnom koristi stoni računar - 95,2 odsto; uz pomoć mobilnih telefona sa Internetom se povezuje 24,8 odsto učesnika istraživanja, a uz pomoć prenosivih računara 8,5 odsto ispitanika.

Od ukupnog broja domaćinstava koja se povezuju sa Internetom, njih 51,1 posto to čini uz pomoć modema; ADSL priključak ima 24,4 odsto domaćinstava, kablovski Internet koristi 23,2 odsto, a WAP i GPRS ima 15,5 odsto domaćinstava.

Na osnovu istraživanja kojim su bila obuhvaćena preduzeća, utvrđeno je da približno 97,7 odsto preduzeća koristi računar u svom poslovanju, a 91,5 odsto ispitanih ima i Internet priključak.

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO