NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

недеља, 5. октобар 2008.

Opera 9.5


Verzija 9.5 za Operu predstavlja krupan korak unapred, možemo reći podjednako veliki kao što je prelazak Fajerfoksa na verziju 3. Sam datum pojavljivanja nove Opere izabran je tako da bude neposredno pre zvaničnog predstavljanja Fajerefoksa 3.0, sa očitom namerom da deo pažnje korisnika „vatrene lisice” privuče na sebe. U prilog ovim tvrdnjama govori i unapređenje adresne linije koju su autori nazvali Quick find, a koja zapravo donosi ponašanje slično Fajerfoksovom Awesome baru (nezvaničan naziv za adresnu liniju Fajerfoksa 3). Pored pretraživanja reči sadržanih u adresi i naslovu stranice, Quick find pretražuje i sam sadržaj stranice, što Mozillino rešenje ne čini. Takođe, vizuelni prikaz koji nudi Quick find deluje upečatljivije i lepše od Awesome bara.

Poštovanje aktuelnih web standarda i uvođenje novih prekonkurencija oduvek je bila karakteristika Opere, što se nastavlja i u verziji 9.5. Ova verzija donosi podršku za neke od HTML 5 tagova, kao i dobar deo CSS 3 standarda. Na Acid 3 testu, koji je Web Standards Project grupa kreirala za testiranje kompatibilnosti browsera sa DOM i JavaScript standardima, Opera 9.5 postigla je najbolji rezultat, 83 od 100 bodova. Drugo mesto na testu zauzeo je Safari 3.1.2 sa 75 bodova, dok se Fajerfoks 3 pokazao najslabijim u poštovanju standarda sa 71 bodom.

Brz razvoj web aplikacija zahteva i kvalitetan alat za razvoj i debagovanje, pa će se tako, počevši od verzije 9.5 Opere, isporučivati integrisana aplikacija za debagovanje HTML-a, CSS-a i JavaScripta nazvana Opera Dragonfly. Ovaj alat neodoljivo podseća na ubedljivo najbolju Fajerfoksovu ekstenziju za razvoj – FireBug. Dragonfly omogućava postavljanje prekidnih tačaka u JavaScript programe, izvršavanje programa korak po korak, pregled DOM strukture dokumenta i CSS-a stranice, što će programerima koji žele da svoje aplikacije osposobe za rad u ovom browseru znatno olakšati život.

Iako je glavna namena web browserâ da omoguće krstarenje Internetom, oni sami po sebi najčešće nisu integrisani sa internet portalima, što je tradicija koju Opera u verziji 9.5 pokušava da prekine. Servis nazvan Opera link omogućava registrovanim korisnicima Opere da sinhronizuju svoje bookmarkove, toolbar ličnih linkova, unose u speed-dial i zabeleške ne samo između računara, nego i između mobilnih uređaja koji koriste Opera Mobile ili Opera mini browser. Opera link omogućava i preuzimanje linkova iz drugih pretraživača, a za neke od budućih verzija planira se i mogućnost sinhronizovanja ostalih podataka specifičnih za browsere, kao što su zapamćene lozinke.

Iako Opera predstavlja jedan od najkompletnijih browsera na tržištu, ne možemo reći da je u potpunosti prihvaćena od strane velikih web kompanija, koje se ne trude uvek da svoje aplikacije rade u Operi. Tako, na primer, Gmail sasvim dobro radi u Operi, ali ako pokušate da otvorite neki spreadsheet iz Google Docsa, bićete obavešteni da vaš browser ne spada u listu podržanih. U nekim slučajevima dovoljno je samo ignorisati upozorenje da program nije podržan, pošto aplikacija, u svakom pogledu sasvim korektno radi, a autori se samo preventivno ograđuju od eventualnih problema sa kompatibilnošću. U svakodnevnom radu Opera je pokazala pristojnu brzinu, te smo uživali u sitnicama kao što su preview tabovi dok je strelica iznad njih, jednostavna smena tabova korišćenjem desnog dugmeta miša i točkića, organizacija stranica pomoću prozora Quick dial i sličnih sitnica koje su svojstvene Operi. Jedino što je kvarilo utisak bila je smanjena stabilnost, što je rezultovalo sa nekoliko iznenadnih „pucanja” programa, koji nam je po restartu ipak omogućio da povratimo situaciju od pre prekida. Uprkos činjenici da je prepuna različitih mogućnosti koje ovde ne možemo nabrajati i kojih ima daleko više nego u osnovnoj verziji druga dva browsera, Opera je zbog brzog pokretanja i renderovanja stranica uvek odavala utisak malog i kompaktnog pretraživača.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO