NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

субота, 6. септембар 2008.

Sharp prikazao ekološki televizor sa ekranom velike dijagonale

Kompanija Sharp je na izložbi potrošačke elektronike IFA, koja se od 29. avgusta do 3. septembra održava u Berlinu, predstavila ekološki prihvatljiv način za gledanje televizije.

Predstavnici kompanije su izjavili da su solarni paneli i LCD televizija tehnološki dostigli nivo na kome jedan solarni panel može da isporuči dovoljno energije za napajanje TV prijemnika u periodu od četiri i po časa dnevno, bez potrebe za dodatnim napajanjem iz električne mreže.

Sharp je jedan od najvećih svetskih proizvođača solarnih panela koji se koriste za proizvodnju električne energije, a na sajmu IFA je predstavio višekristalni panel koji može da proizvede 200 KWh električne energije godišnje, što odgovara količini energije koju troši televizor LC-52XS1E, 52-inčni model predstavljen na sajmu IFA, ako se koristi 4,5 sati dnevno (prosečno vreme koje jedno japansko domaćinstvo provede ispred televizora u toku jednog dana).

Televizor i solarni panel su bili predstavljeni jedan pored drugog na Sharpovom štandu na sajmu IFA, ali nisu bili povezani. Predstavnici kompanije su izjavili da je nedostatak sunčeve svetlosti u izložbenoj hali onemogućio demonstraciju. Oni su, ipak, naveli da budući kupci ne bi trebalo da kupuju pojedinačne panele zarad snabdevanja TV prijemnika potrebnom energijom, već bi trebalo da oblože ceo krov solarnim panelima koji bi napajali celo domaćinstvo.

Sharp je nedavno saopštio da će investirati 663 miliona dolara u novu fabriku solarnih panela u Japanu čija će godišnja proizvodnja solarnih ćelija (posmatrano prema snazi električne energije) biti 480 megavata. Početak proizvodnje u toj fabrici je planiran za mart 2010. godine.

Nova fabrika, uz proširenje kapaciteta u drugim proizvodnim pogonima, omogućiće Sharpu da godišnja proizvodnja solarnih panela premaši 1gigavat (GW).

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO