NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

недеља, 14. септембар 2008.

Hakeri provalili u CERN-ovu mrežu

Hakeri su provalili u kompjuter Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) što je izazvalo zabrinutost u vezi bezbednosti najvećeg naučnog eksperimenta u istoriji koji je započet pre tri dana u Ženevi.

Grupa koja sebe zove Grčki bezbednosni tim izvela je hakerski napad u sredu, kad je džinovska mašina i puštena u rad, ali time nije ugrožen rad naučnika, prenela je pisanje današnjih londonskih dnevnika Dejli Telegraf i Tajms britanska medijska kuća Bi-bi-si (BBC).
Naučnici u CERN-u pustili su u sredu u pogon gigantski akcelerator, kojim će biti eksperimentalno izveden "Veliki prasak", čime bi bilo omogućeno dostizanje konačnog cilja - objašnjenje nastanka svemira. Eksperimenti u Velikom hadronskom sudaraču (LHC), koji će trajati mesec dana, mogli bi da razreše preostale tajne kvantne mehanike i odgovore na mnoga pitanja o poreklu svemira.
Članovi hakerske grupe, pak, kažu da su samo želeli da ukažu na slabosti u vezi s bezbednošću kompjuterske mreže velikog sudarača protona, a ne da nanesu štetu ovom multi-milionskom projektu.
Tajms objašnjava da su hakeri uspeli da pronađu slabost u samo jednom javno dostupnom veb sajtu CERN-ove mreže, koji je odvojen od glavnog programa za zaštitu od upada, ali da su posledice ovog napada na program ipak zastrašujuće। Naučnici uključeni u ovaj projekat već su dobili veliki broj pretećih poruka i telefonskih poziva ljudi uspaničenih mogućnošću stvaranja crnih rupa.
(Izvor: Tanjug)

1 коментар:

NetZarada је рекао...

Američki internet pretraživač "Gugl" pustio je u rad svoju "onlajn" enciklopediju "Nol" (Knol). Ta enciklopedija otvorenog tipa biće konkurent popularnoj "Vikipediji", lansiranoj 2001. godine, koja već sadrži 10 miliona članaka na 253 jezika.

Za razliku od "Vikipedije", čiji su autori anonimni, "Nol" će, na adresi knol.google.com, uređivati dobrovoljci, koji će svoje članke potpisivati radi većeg kredibiliteta, saopštio je "Gugl".
"Guglov" pretraživač, kao i sve druge usluge, ima za cilj stvaranje prihoda, pa će autori članaka, ukoliko žele, moći da na svojim stranicama objavljuju sponzorisane linkove zvane "nolovi", objavio je francuski dnevnik "Figaro".
Prihodi od tih reklamnih segmenata će se deliti između "Gugla" i autora članaka.
"Gugl" je sklopio i sporazum s američkim časopisom "Njujorker" koji je odobrio dobrovoljcima koji uređuju članke na "Nolu" da ih ilustruju novinskim dizajnom tog časopisa.
Korisnici Interneta će moći da komentarišu ili unose izmene u objavljene članke, ali će samo autor čiji se potpis nalazi na "nolu" moći da odobri unošenje izmena.
http://knol.google.com/

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO