NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

уторак, 23. септембар 2008.

Objavljeni rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji

Društvo za informatiku Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije organizovali su 22. septembra okrugli sto pod nazivom „Srbija i upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija“.

Povod za održavanje okruglog stola bilo je objavljivanje rezultata istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija koje su obavili Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), Republički zavod za statistiku i IT analitičarska firma MINECO.

Istraživanje je utvrdilo da 40,8 posto domaćinstava u Srbijia ima računar, a da 33,2 posto domaćinstava ima priključak sa Internetom. Više od polovine stanovnika Srbije (51,5 posto) upotrebljava računar, a 2.000.000 građana Srbije koristi Internet. Što se tiče domaćih firmi, 97,7 posto njih koristi računar, dok 91,5 domaćih preduzeća ima i vezu sa Internetom.

Učesnici skupa su zaključili da u Srbiji raste upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija i da je u toku izgradnja savremene IKT infrastrukture. Istovremeno, u diskusiji je analizirano stanje i predlagane mere za ubrzaniju primenu novih informaciono-komunikacionih tehnologija, smanjivanje razlika između informatički razvijenih i nerazvijenih sredina, podršku najsiromašnijim grupama građana radi nabavke računara, podsticanje upotrebe e-trgovine i druga aktuelna pitanja.

Predloženo je da se u nadležnim državnim organima analiziraju rezultati istraživanja RATEL-a i Republičkog zavoda za statistiku, smanje ili ukinu carine na uvoz informatičke opreme za lične potrebe, osmisli strategija informatičkog opismenjavanja ostalog stanovništva Srbije koje ne koristi računar, subvencijama i donacijama pomogne nabavka računara u domaćinstvima sa prihodima ispod 300 evra i drugo.

Učesnici skupa su predložili Republičkoj agenciji za telekomunikacije i Republičkom zavodu za statistiku za istraživanje kao što su stanje informatizacije u zdravstvu ili primena širokopojasnog Interneta.

1 коментар:

NetZarada је рекао...

Telenor je i zvanično objavio da, i pored negativnog iskustva sa prvim Internet parkom u Beogradu, koji je inače nedavno i osvetljen, nastavlja sa otvaranjem novih parkova. Tako su posle Beograda, Niša i Novog Sada otvoreni parkovi u Kragujevcu i Kraljevu.

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO