NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

понедељак, 8. децембар 2008.

Safari dosegao sedam posto tržišta web čitača





Prema istraživanju koje sprovodi kompanija Net Applications, Appleov Web čitač Safari je dosegao sedam posto zastupljenosti među svim čitačima Weba. Iako je Safari ostvario dobar rezulatat, pravi pobednik je Mozilin Firefox koji je dosegao 20 posto učešča na tržištu Web čitača. Internet Explorer nastavlja sa postojanim padom, tako ga sada koristi nešto ispod 70 posto korisnika, što je za 1,5 posto manje nego u oktobru 2008 godine.

Prema Net Applicationsu, isti trend je i sa Applovim operativnim sistemom OS X, koji je dosegao udeo na tražištu sa devet posto, dok je Microsoft Windows prvi put pao ispod 90 posto. U tim brojkama je deo odgovora za rast učešća Safarija, a drugi deo je u prihvatanju verzije Safarija za Windows.

Net Applictions svoje podatke prikupljna na drugi način u odnosu na kompanije Gartner ili IDC, zato što koristi identifikaciju Internet čitača, pa se može smatrati pouzdanijim za procenu instaliranih čitača weba. Podatke prikupljaju od peko 160 miliona korisnika mesečno.

Neki analitičari smatraju da je značajan momenat u ratu čitača bio "računarski davne" 2003. godine odustajanjem Microsofta od daljeg razvoja Internet Explorera za OS X što je rezultovalo u današnjim rezultatima na tržištu čitača weba.

Takođe, u Net Applicationsu zaključuju da će ulazak drugih velikih igrača na tržište čitača, kao što je Google sa svojim čitačem Chrome , uticati značajnije na rezultate eventualno tek u narednim godinama.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO