NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

среда, 13. август 2008.

eBook Maestro Free 1.80

Elektronska štamparija


Elektronska knjiga, ili kako se u svetu nazivaju – eBook, danas predstavlja uobičajen način publikovanja pisanog štiva u elektronskom obliku. Dobro, u konkurenciji su još i čist tekstualni format, kao i PDF, ali oni ne mogu da se mere sa formatom eBook. Osnovna prednost elektronskih knjiga jeste to što predstavljaju strukturirane dokumente koji se mogu lako listati i pretraživati. Zahvaljujući takvoj hijerarhiji, pristup informacijama znatno je jednostavniji nego kod PDF i tekstualnih fajlova. Mogli bismo da kažemo da je iz PDF-a i tekstualnog formata izvučeno najbolje i dopunjeno dodatnim korisnim opcijama.

Svi znamo kako tekstualni fajlovi nastaju. Slična situacija je i sa PDF-ovima, jer mnoge aplikacije mogu i same da snime dokument u ovom formatu. S druge strane, kreiranje eBook dokumenata je nešto složenije. To je i logično, jer se radi o složenijoj strukturi unutar dokumenata. Kao i kod svih ostalih programa postoje specijalizovani alati za kreiranje elektronskih knjiga, a mi smo odlučili da vam predstavimo eBook Maestro Free. Osim ove besplatne verzije, program se može naći u još dva izdanja koja se moraju kupiti da bi se iskoristile sve njihove mogućnosti. Razlike između verzija su minimalne. Jedino pravo ograničenje besplatne verzije (koje se možda može dostići) jeste da kompajlirane knjige nemaju više od 500 stranica. U praksi, ako ne planirate da pišete novu verziju „Rata i mira”, mislimo da možete da zaboravite na ovo ograničenje.


Program je napravljen u obliku „čarobnjaka” koji u tri jednostavna koraka priprema ulazne fajlove za kreiranje elektronske knjige. U prvom koraku definiše se ime knjige i upisuju osnovne kontakt informacije o autoru. Zatim se određuje ulazni folder sa fajlovima koji čine knjigu, kao i mesto na disku gde će generisana knjiga biti snimljena (u izvršnom, EXE formatu). Najkomplikovaniji deo podešavanja sledi u trećem koraku, ali kao uteha, opcije koje se ovde nalaze možete mirne duše ostaviti onakvim kakve jesu. Tada ćete dobiti e-knjigu sa osnovnim setovanjima, koji možda neće biti jedinstven po svom izgledu i funkcijama, ali će svakako da posluži svrsi. Ako ipak želite potpunu personalizaciju izgleda i ponašanja knjige, onda treba da se pozabavite opcijama koje se ovde nalaze. Program nudi podešavanje bukvalno svih parametara koji se odnose na knjigu, počev od veličine prozora, preko opcija koje će se pojavljivati u kontekstnom meniju, sve do šablona koji će se primeniti na izgled knjige.

Ukoliko planirate da svoju knjigu prodajete, možete i to uraditi, ali onda morate da nabavite Standard ili Professional verziju programa pošto besplatna verzija dozvoljava kreiranje isključivo besplatnih elektronskih knjiga. Ipak, pomenućemo da pomoću tih verzija mogu da se zaštite delovi knjige od pregleda, a takođe i da se ograniči broj startovanja ili broj dana kada će knjiga moći da se koristi pre aktivacije.

Prednost nad tekstualnim i PDF fajlovima ogleda se i u tome što se elektronske knjige napravljene u ovom programu mogu opremiti i multimedijalnim fajlovima. Tako se u knjigu mogu ubaciti Flash fajlovi, audio ili video zapisi, kao i PDF dokumenti. A pošto se knjige snimaju u EXE formatu, za njihov pregled nije potreban nikakav specijalizovani program (kao što je to slučaj kod nekih drugih eBook formata). Sve u svemu, radi se o jednom veoma dobro osmišljenom programu, koji je čak i u besplatnoj verziji sasvim dovoljan za najveći broj slučajeva.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO