NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

понедељак, 11. август 2008.

Bezbednost na prvom mestu


Antivirusni paket velikih mogućnosti

Korisnici računara u našoj zemlji svesni su činjenice da su njihove poslovne i privatne datoteke izložene riziku da budu preuzete, zloupotrebljene ili jednostavno izbrisane, jer napadači vrebaju svakoga ko se na Internet uputi bez zaštite. Nedovoljno upućeni u problem zaštite traže savet od prijatelja ili prodavaca računarske opreme, a oni će im najčešće preporučiti neki od poznatijih antivirusnih programa. Iako svi ti programi imaju iste ili slične mogućnosti, oni se bitno razlikuju u detaljima.

Takav je slučaj i s paketom Smart Security 3.0 firme ESET. On sadrži četiri modula: Antivirus i Antispyware, koji su zasnovani na tehnologiji ThreatSense te Personal Firewall i Antispam.
Za zaštitu od virusa služi proveren program NOD32, koji je prethodnih godina u kategorijama otkrivanja i uklanjanja virusa dobijao najviše ocene prestižnih nezavisnih centara za testiranje. Iako su zaštita od virusa i špijunskih programa objedinjene, omogućeno je i njihovo pojedinačno podešavanje. Standardno skeniranje obuhvata memoriju, sektor za podizanje sistema i datoteke na svim čvrstim diskovima. Mnoge operacije se mogu prilagoditi ličnim potrebama i automatizovati, pre svega preuzimanje novih virusnih definicija, održavanje dnevnika i provera aplikacija koje se pokreću sa sistemom. Naprednija podešavanja omogućuju automatsko dnevno skeniranje u intervalima od jednog minuta do jednog meseca, a mogu ga aktivirati i određene radnje kao što je pokretanje računara ili prijavljivanje korisnika na sistem. Bilo bi poželjno da se preuzimanje virusnih definicija automatizuje i obavlja što češće, s obzirom na to da se novi napasnici neprekidno pojavljuju.

Zaštita e-pošte predviđa kontrolu poruka koje stižu protokolima POP3, MAPI, IMAP i HTTP ako je klijent Microsoft Outlook, odnosno POP3 ukoliko se koriste neki drugi programi. Korisnici modema će, zbog manje brzine, verovatno imati poteškoća s prijemom poruka kada je izabran najviši stepen zaštite, ali ako se taj nivo snizi, ugrožena je ukupna bezbednost sistema.

Što se tiče zaštite od špijunskih programa, ESS je prilično dobar, premda ima manjih problema sa uklanjanjem softvera koji se već "provukao" u računar. Mi smo ga testirali na računaru u koji smo prethodno instalirali špijunske programe i ESS ih je odmah otkrio – posle nekoliko pokretanja sistema samo jedan nije bio uklonjen. Smetao nam je i iskačući prozor, koji nas je obaveštavao da će taj program biti obrisan prilikom sledećeg pokretanja računara, ali se to nije dogodilo. Na kraju smo isključili prikazivanje te dosadne poruke i pokušali da uklonimo neželjeni program pomoću nekih specijalizovanih aplikacija – zanimljivo, one ga čak nisu ni prepoznale.

Deo paketa ESET Smart Security je i zaštitni zid. On se može koristiti na tri načina: s fabrički podešenim parametrima, interaktivno konfigurisan u skladu s potrebama korisnika ili prema zadatim pravilima. Svi važniji događaji se snimaju u dnevnik, koji se može pročitati iz glavnog menija. Tu su zabeleženi datum, vreme i tip događaja, polazna i odredišna adresa, protokol, primenjeno pravilo i spisak tada aktivnih programa. Detaljna analiza tih podataka može pomoći da se otkriju napadi na određeni računar i da se shodno tome preduzmu neophodne radnje.

Neželjena pošta ne mora ni da bude opasna po sistem, ali nikome se ne dopada da svakodnevno dobija bezbroj dosadnih poruka. Da biste omogućili nesmetan prijem pošte od prijatelja i saradnika, njihove adrese treba da unesete na "belu listu", dok će program automatski dodavati adrese na koje vi šaljete poštu, kao i adrese s kojih su vam pristigle poruke što ste ih označili sa Not Spam. U meniju nema mnogo stavki za podešavanje, tako da će i slabije upućeni korisnici moći bez velike petljavine da uživaju punu zaštitu od "neshvaćenih" skribomana.

ESET Smart Security 3.0 je zaista kvalitetan bezbednosni paket, s moćnim antivirusnim modulom. Nedostatak programa Parental Control, koji postoji u sličnim paketima, ne bi trebalo uračunati u veliki propust, budući da ga kod nas malo ko i koristi. Naša jedina zamerka odnosi se na funkciju za uklanjanje špijunskih programa, ali verujemo da će i taj problem biti ubrzo ispravljen.
www.extreme.co.yu

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO