NOVI index formular

Vase Ime:
Vas Email:
Vas tel. ili Skype. Vase pitanje u vezi interneta je:

Postujemo Vasu privatnost - Autorska prava zaštićena pod uslovima Creative Commons 3.0 licence

pretrazivac

NESTO POSEBNO

NESTO POSEBNO 1

субота, 26. септембар 2009.

Internet u Srbiji


double_sixOko 2 miliona građana Srbije računar koristi svakoga ili skoro svakoga dana: online je polovina Beograđana, trećina Vojvođana i tek svaki peti žitelj centralne Srbije.

Skoro sva preduzeća na teritoriji Srbije poseduju internet priključak a dve trećine firmi ima sopstveni web sajt.

U korišćenju interneta prednjače studenti i zaposleni (i miks ove dve kategorije), a ono što je od značaja svima koji se oglašavaju na internetu je da dve trećine ljudi sa višim i visokom obrazovanjem vrlo rado koristi internet kao i svaki drugi čovek završenom srednjom školom.

Fascinira i podatak da je udeo u internet prisustvu kod onih koji imaju obrazovanje niže od srednjeg takođe veoma veliki – svaki peti osnovac je online, navodi se u >> izveštaju Republičkog zavoda za statistiku za 2008. godinu (PDF).

Preko 250. 000 građana Srbije u poslednjih godinu dana kupovalo je ili poručivalo robu preko interneta.

Prema podacima RZS ono što je u fokusu u online Srbiji su mediji, tržište rada, informalno obrazovanje, elektronska uprava odnosno mogućnost da se umesto ličnim kontaktom papirologija završi putem interneta.

Konkretno, najčešće aktivnosti internet korisnika u Srbiji su pohađanje on-line kurseva (iz bilo koje oblasti), prodaja roba ili usluga, internet bankarstvo, traženje posla i slanje CV-ja, traženje informacija koje se odnose na zdravlje, download, usluge koje se odnose na putovanje i smeštaj, potraga za informacijama o obukama i kursevima, čitanje i preuzimanje online novina i biltena, potraga za informacijama o robi i uslugama.

Нема коментара:

Reklamirajte svoj sajt potpuno BESPLATNO